NEWSLETTER
Podaj swój e-mail, a nie przegapisz ciekawych wydarzeń w Akademii

ZAPROŚ ZNAJOMYCH
Podaj e-mail znajomej osoby, a otrzyma od nas zaproszenie do Akademii

ZGŁOŚ SZKOŁĘ
Podaj nazwę szkoły, do której chodzisz, a pojawimy się tam z propozycją zajęć

Warsztaty gotowania z dziećmi w Art Hotelu

4 bezpłatne warsztaty kulinarne, kilkaset wypełnionych zdrowiem słoików i bezcenna radość – tak ma wyglądać projekt #ArtKidsMenu zaplanowany do realizacji na najbliższe pół roku w Art Hotelu we Wrocławiu. Pierwsze wspólne gotowanie dzieci z rodzicami odbędzie się już 21 lipca.

Zaproszenia na warsztaty można zdobyć na stronie wydarzenia na FB:
https://www.facebook.com/events/1076600495883604/

Warsztaty kulinarne w Art Hotelu


CYKL WARSZTATÓW KULINARNYCH DLA DZIECI I RODZICÓW

Wszystko zaczęło się od pomysłu na znalezienie idealnego dziecięcego menu restauracyjnego – tłumaczy założenia projektu Grzegorz Pomietło, szef kuchni w Art Hotelu. – Chcieliśmy dowiedzieć się, co lubią jeść nasi najmłodsi goście i zacząć im to serwować. Projekt trwał rok, a efektem jest najnowsza karta menu dla dzieci – stworzona od przystawki po deser przez najmłodszych.

Doskonałym źródłem wiedzy były wspólne warsztaty kulinarne dla małych gości hotelu oraz wypełnione przez młodych uczestników 200 ankiet ze szczegółowymi pytaniami o indywidualne preferencje kulinarne. Od tego, co dzieci lubią jeść na śniadanie po pytania czy gotują z rodzicami. Odpowiedzi przerosły najśmielsze oczekiwania samych organizatorów.

Z ankiet jasno wynikało, że dzieci zamiast rosołu wolą pomidorową, do spaghetti konieczny jest sos pomidorowy, a mięso już nie koniecznie, za to nic nie mają przeciw roślinnym burgerom. Najmłodsi zgodnie podkreślali w badaniu, że chcą mieć wpływ na składniki kanapek w pierwszym czy drugim śniadaniu. Najwięcej dzieci życzyło sobie wspólnego gotowania z rodzicami i jednocześnie przyznawało, że to prawie nigdy się nie dzieje. Rodzice nie mają czasu dla najmłodszych, ale pragnęliby, żeby dzieci jadły zdrowo.

- To był nasz główny trop – rodzice – śmieje się Katarzyna Gubała, koordynatorka projektu #ArtKidsMenu i diet coach. – Musieliśmy znaleźć sposób na to, by nareszcie połączyć rodziców i dzieci przy jednym stole, zapewnić im przestrzeń i możliwości, by wspólnie nauczyli się zdrowej kuchni, dowiedzieli się więcej, jak żywić dzieci i po prostu pobyli ze sobą razem.

Moje pierwsze kiszonkiEfekt? Kolejny etap projektu #ArtKidsMenu, czyli wspólne BEZPŁATNE warsztaty dla dzieci i rodziców pod patronatem Miasta Wrocław. Będą to 4 spotkania w Art Hotelu przy ul. Kiełbaśniczej 20 pod hasłem „Przynieś słoik, wyjdź z kiszonką”. Na każdy z warsztatów będzie się można zapisać lub wygrać zaproszenie przez Internet. Zwycięzcy będą mogli wysłuchać wykładu o zdrowym żywieniu poprowadzonym przez diet coacha Katarzynę Gubałę, a następnie będą uczyć się kisić warzywa i owoce na słono czy na słodko m.in. z Arkiem Dziakowskim, właścicielem firmy „Zdrowy Ferment”. Pierwsze warsztaty ruszają już 21 lipca. Poprowadzą je specjaliści z Akademii Młodego Kucharza.

- Dzieci to nasza przyszłość i dlatego zależy nam na ich prawidłowym żywieniu – wyjaśnia ideę projektu Anna Wałęsa, specjalista do spraw marketingu z Art Hotelu. – Jeśli nauczymy je zdrowych nawyków w postaci wspólnego gotowania z rodzicami, przygotowywania samodzielnych posiłków czy robienia przetworów, to wierzę, że ta wiedza po latach zaprocentuje.

Na uczestników warsztatów będą czekały specjalne słoiki do kiszenia, kulinarne fartuszki, prezenty od sponsorów m.in. Fundacji Marwit oraz degustacje sezonowych produktów od lokalnych wytwórców (owoce, soki, warzywa, mąki, makarony, sery, produkty wegańskie). Jedną z atrakcji będzie sklep mobilny Regio Food z produktami regionalnymi, który na czas trwania zajęć zaparkuje przez Art Hotelem.

Na początek 2020 roku w ramach projektu #ArtKidsMenu zaplanowany jest finałowy kulinarny event z udziałem celebrytów, gwiazd i blogerów oraz ich dzieci.

Partnerem projektu jest Miasto Wrocław i sieć bibliotek miejskich Wrocławia, Targ Piast, sklep Regio Food oraz Fundacja Marwit.

HARMONOGRAM WARSZTATÓW:

21 lipca – Moje pierwsze kiszonki krok po kroku – Akademia Młodego Kucharza

04 sierpnia – Zdrowo i kolorowo w słoiku – Arek Dziakowski „Zdrowy Ferment”

15 wrzesień - Fermentacja na słodko – Arek Dziakowski „Zdrowy Ferment”

29 wrzesień - Dzikie kiszenie- Arek Dziakowski „Zdrowy Ferment”

Zaproszenia na warsztaty można zdobyć na stronie wydarzenia na FB:
https://www.facebook.com/events/1076600495883604/